Κοίταξέ μας· όλοι μέσα στην καλοφτιαγμένη φούσκα της ζωής μας. Το επίκεντρο όλων είναι ο εαυτός μας. Είναι σαν να είμαστε ο ήλιος του σύμπαντός μας.
Πόσο συχνά ο ήλιος μπορεί να κοιτάξει τους πλανήτες που τον περιστοιχίζουν, πόσο τους μετεωρίτες ή ακόμα και τους δορυφόρους;

Είμαστε ένα μικρό σύμπαν. Οι πλανήτες είναι οι άνθρωποι που δίνουμε σημασία, όσο πιο κοντά μας τόσο μεγαλύτερη η βαρύτητα για τη ζωή μας, τόσο μεγαλύτερος ο όγκος που καταλαμβάνουν στο σύμπαν μας. Τα αστέρα είναι οι περαστικοί. Εκείνοι που περνούν κι σ’αφήνουν αδιάφορο. Εκείνοι που για το δικό τους σύμπαν είναι ο ήλιος τους.

Τώρα κάνε ένα βήμα πίσω. Προσπάθησε να παρατηρήσεις τον κόσμο που περνά γύρω σου, να μαντέψεις τη ζωή τους, να προσπαθήσεις για μερικά λεπτά να δώσεις σημασία σε έναν άνθρωπο έξω από το πεδίο βαρύτητάς σου. Σε εκείνον που δεν ελκύεις· σε εκείνον που δεν είσαι σημαντικός γι’ αυτόν…

Ίσως τότε καταλάβεις πόσο μικρός είσαι για τον κόσμο και πόσο ακόμα πιο σημαντικοί είναι οι άνθρωποι που περνούν και μένουν επιλέγοντας να γίνουν μέρος του κόσμου σου, γιατί κι εκείνοι με τη σειρά τους σε διάλεξαν να γίνεις ένα κομμάτι του δικού τους σύμπαντος.

 

Περαστικοί όλοι. Κι εσύ περαστικός. Από τη ζωή την ίδια. Μα έχεις την ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά στον κόσμο που διάλεξες να κτίσεις ολόγυρά σου.

«Αν σου φωνάξω μην ακούς
δε φταις που επιμένω
τον έρωτα να δένω
με τους περαστικούς»


Αφιερωμένο σε έναν περαστικό που ξέμαθε την αγάπη όσο γρήγορα την έμαθε…


Στίχοι: Ελένη Φωτάκη
Μουσική: Γιώργος Καζαντζής
Πρώτη Εκτέλεση: Λιζέτα Καλημέρη

Αν ξέμαθες να μ’ αγαπάς
κι αν είναι να σε χάσω
πες προτού προφτάσω
να το μαντέψω εγώ.

Αλύπητα πριν λυπηθώ
πριν σκίσω το μετάξι
να δεις τι μου `χες τάξει
και τι θα νοσταλγώ.

Η λύπη αυτή θα ξεχαστεί
και θα ‘ρθει λύπη άλλη
θα με ξηλώσει πάλι
σαν να ‘μουνα κλωστή.

Αν σου φωνάξω μην ακούς
δε φταις που επιμένω
τον έρωτα να δένω
με τους περαστικούς.

Αν ξέμαθες να μ ‘αγαπάς
κι αν είναι να μ ‘`αφήσεις
πες το πριν με δακρύσεις
σαν να ‘μουν Παναγιά.

Αλύπητα κι αν λυπηθώ
κι αν τα μαλλιά μου λύσω
το δρόμο να σου κλείσω,
προσπέρνα με και γεια.